Νέα

Τα οφέλη της ιππασίας στο παιδί

  Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το άλογο από πολύ μικρή ηλικία. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως  η ιππασία διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού και του προσφέρει πολλαπλά οφέλη.   Παρόλα αυτά οι περισσότεροι γονείς διστάζουν να φέρουν το παιδί τους σε επαφή με ένα άλογο κυρίως επειδή φοβούνται κάποιον πιθανό τραυματισμό. Αντιθέτως, οι γονείς που οι ίδιοι έχουν σχέση με την ιππασία ή που αγαπούν αυτό το άθλημα, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών φροντίζουν να φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα άλογα.

Αρχικά, η επαφή και σταδιακά το δέσιμό του με το άλογο, ένα ζώο πιστό, αλλά συγχρόνως ελεύθερο και αγέρωχο, που κατά βάση ζει σε αγέλη, έχει πολλά να διδάξει το παιδί. Από την ηλικία των επτά ετών ένα παιδί μπορεί πλέον να ασχοληθεί συστηματικά με το άθλημα της ιππασίας

Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί που θα ασχοληθεί με την ιππασία εκτός από την εκμάθηση της τεχνική θα έχει τα εξής οφέλη:
• Εξασκεί συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του σώματος
• Αυξάνει τη σωματική του δύναμη
• Εξισορροπεί πάνω στο άλογο .Αυτή η αίσθηση ισορροπίας σταδιακά θα επεκταθεί στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του παιδιού δίνοντάς του ορθή κριτική ικανότητα.
• Αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε τομείς που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία του.
• Αποκτά την αίσθηση της  κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας.
• Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.
• Μαθαίνει να  βάζει στόχους που θα πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να πραγματοποιεί και
• Κυρίως, μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και να αντιμετωπίζει τα απρόβλεπτα της ζωής.

Όταν τα παιδιά πηγαίνουν σ’ έναν ιππικό όμιλο, από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται είναι η φροντίδα του αλόγου τους, το φαγητό του, η καθαριότητά του, η περιποίηση των οπλών του, η ζεστασιά του το χειμώνα. Ένας κλάδος της ιππασίας που βοηθά σημαντικά τα παιδιά με ιδιαιτερότητες είναι η θεραπευτική ιππασία, προσφέροντας οφέλη που αφορούν στην κίνηση, την ψυχολογία, την εκπαίδευση και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Πολλοί αποφεύγουν να μυήσουν τα παιδιά τους στον κόσμο της ιππασίας αφενός επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα άθλημα που απευθύνεται σε μια κοινωνική ελίτ αφετέρου επειδή νομίζουν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο – συχνά και μόνο η θέα των πανύψηλων αλόγων προδιαθέτει σε τέτοιες σκέψεις. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με τα δίδακτρα πλέον να κινούνται σε πολύ λογικά πλαίσια με αποτέλεσμα να είναι προσιτά σε όλους.

Επίσης, το άθλημα της ιππασίας δεν είναι επικίνδυνο, ακόμη και για τους λιλιπούτειους αναβάτες, αρκεί να φορούν το ειδικό καπέλο, τα σωστά παπούτσια και το σωστό παντελόνι, όπως τους υποδεικνύουν πάντα στην αρχή των μαθημάτων.

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο ευφυή και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την ιππασία 

Είναι γνωστό ότι οι γονείς κάνουν τα πάντα για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή, επενδύοντας πολύ στη μάθηση τους και στην παιδεία τους.

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να δείξει ότι οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ευφυΐα και στην παιδεία των παιδιών τους, αν οι ίδιοι αποφασίσουν να τα στρέψουν προς… την ιππασία.

 

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όταν κάποιο παιδί βρίσκεται πάνω στη σέλα και ιππεύει, οι δονήσεις που γίνονται από το ζώο ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη. 
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο  εξέτασαν τις επιδράσεις της ιππασία στις αποδόσεις των παιδιών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μαθητές να συμπληρώσουν ένα τεστ μαθηματικό και ένα τεστ με απλές απαντήσεις πριν την ιππασία και μετά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ιππασία βελτιώνει σημαντικά τη στάση των παιδιών σε θέματα συμπεριφοράς, ενώ μικρότερη επίδραση παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα τους κατά την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν, επίσης, ότι η ιππασία θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health.

Αυτές οι γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου σχετίζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε αναβαθμισμένα επίπεδα μάθησης, σε καλύτερη μνήμη και σε ευκολότερη επίλυση προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Mitsuaki Ohta, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των βημάτων που κάνει το άλογο ( δονήσεις) είναι ότι παράγει τρισδιάστατες επιταχύνσεις» και συμπληρώνει «πιστεύω ότι μερικές από τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων του αναβάτη μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις επιταχύνσεις»  .

Πέτρος Στέλλας